תזונה בהריון מרובה עוברים ובהריון עם עובר אחד

0 327

בשנים האחרונות חלה עלייה בשכיחות הריונות מרובי עוברים, עקב הבאת תינוקות לעולם בגיל מאוחר ועלייה בשכיחות טיפולי הפוריות. בהתאם לכך, גדל גם מספר המחקרים העוסקים בנושא התזונה, והשפעתה על האם והעוברים.

תקופת ההריון הינה תקופה חשובה וייחודית. החיים החדשים המתהווים בגופה של האישה, מחייבים הקפדה על תזונה נכונה ומאוזנת, אשר תבטיח התפתחות תקינה שלה ושל העובר. עלייה מספקת במשקל אצל האם עד שבוע 24, עשויה להשפיע לטובה על השכיחות ללידת פגים. ישנם מחקרים שאף מציינים את ההשפעה העתידית על השמנה,מחלות לב, כלי דם וסוכרת, אצל ילדים שאמותיהם חוו רעב בתקופת ההריון .
כמה קלוריות בממוצע ביום, אמורה לאכול אישה בהיריון בכלל וכאשר מדובר על הריון מרובה עוברים בפרט? מה המשמעות של עליה מוגזמת במשקל או במקרים קיצוניים אף ירידה, במיוחד בתחילת ההריון – תקופה בה שכיחות תופעות של בחילות והקאות?

 

במהלך ההריון חלים שינויים פיסיולוגיים, הורמונאליים ואמוציונאליים מהירים וקיצוניים. שינויים אלו, במקביל לתפיסות עולם מוטעות כגון: "בהיריון עליי לאכול בשביל שניים " או " אחרי הלידה אני כבר אעשה דיאטה משמעותית", גורמים לנשים להתיר את הרסן ולאכול מעבר לרצוי.
ישנן נשים החוששות ממצב של השמנת יתר ולכן אינן צורכות את כמות המזון הדרושה. שני מצבים אלו, עלולים להשפיע לרעה על מצבה של האישה ההריונית ועל העובר.

מצבים של עודף משקל, השמנה ועלייה עודפת במשקל בהיריון מובילים לתחושה של חוסר נוחות אצל האישה, ונקשרים בסיבוכים כמו: סוכרת הריון, יתר לחץ דם, רעלת הריון, קושי להתחיל הנקה ולקיימה ומצב בו עוברים גדולים מדי(מקרוזומיה -משקל לידה של 4,000 גרם ומעלה, ללא קשר לגיל ההיריון). מצבים אלו, עלולים להוביל ללידות מכשירניות וניתוחים קיסריים. יחד עם זאת, אסור להתחיל בדיאטת הרזייה בזמן ההריון ,כיוון שלא ברורה ההשפעה של ירידה דרסטית במשקל, על העובר.
ישנם תפריטי דיאטה אשר אינם מאוזנים מבחינת הרכבם התזונתי ובעקבות כך, עלולים לפגוע בהתפתחות התקינה של העובר.

העלייה האופטימאלית במשקל בתקופת ההריון הינה פונקציה של משקל האישה טרם כניסתה להריון, על פי מדד BMI (יחס משק לחלקי גובה בריבוע). מדד BMI מאפשר לקבוע האם האישה החלה את ההיריון במשקל תקין/עודף משקל/השמנה. ככל שהאישה נמצאת במשקל עודף לני תקופת ההריון (BMI גבוה), מומלץ להפחית את העלייה במשקל ככל שניתן במהלך ההריון. להפחית את עלייה במהלך ההיריון. בהריון תאומים ישנה התייחסות לעלייה במשקל בטרימסטרים השונים.

להלן המלצות לעלייה במשקל במהלך תקופת ההריון  (זמניות ועדכניות)משנת 2009 של גוף IOM המכון האמריקאי לרפואה

עובר יחיד

BMI  לפני תקופת ההיריון סה"כ עלייה במשקל(ק"ג)

18.5 ומטה

תת משקל

12.5-18 ק"ג

18.5-24.9

משקל תקין

11.5-16 ק"ג

25-29.9

עודף משקל

7-11.5 ק"ג

30 ומעלה

השמנת יתר

5-9 ק"ג

 

תאומים

חלוקה לפי שלישים(ק"ג) עלייה במשקל (ק"ג) BMI לפני ההיריון
אין די מידע לגיבוש המלצה אין די מידע לגיבוש המלצה

תת משקל

נמוך מ 18.5

עד שבוע 13 

 1-5

עד שבוע 26

 10-16

עד שבוע 37-42 

 17-25

17-25 

משקל תקין

18.5-24.9 

עד שבוע 13 

 0.5-4

עד שבוע

 26 8-14

עד שבוע 37-42   

 14-23

14-23

עודף משקל

25-29.9 

עד שבוע 13

  1-4

עד שבוע 26

 5-11

עד שבוע 37-42

 11-19 

11-19 

השמנה

30  ומעלה

כשמדובר בהריון עם שלושה עוברים, מומלצת עלייה של 23 ק"ג , או כ- 700 גרם בשבוע החל מתחילת ההריון.

 

במטרה לאפשר עלייה מתונה והדרגתית לפי ההמלצות לעי"ל, האם זקוקה לכמות אנרגיה גדולה יותר כלומר, למספר גדול יותר של קלוריות ביום. ההפרש בין העלייה המומלצת במשקל בין הריון עם עובר אחד, להריון עם שני עוברים הוא כחמישה ק"ג. כל קילוגרם משקל הינו שווה ערך ל- 7000 קלוריות. מכאן, שנשים בהריון תאומים זקוקות לתוספת של כ-35,000 קלוריות במשך כל הריונן, וזה אומר תוספת של 450 קלוריות ליום.  (לעומת הריון יחיד, בו מומלצת תוספת של 300 קלוריות ביום).
נשים שהתחילו את ההריון בתת-משקל עשויות להזדקק ליותר מכך, ואילו נשים שהתחילו את הריונן בעודף משקל יזדקקו, כנראה, לפחות.

חשוב לציין כי אין להתייחס רק לתיסוף קלורי אלא גם לבחירת מזונות איכותיים מבחינת תכולת חלבון, חומצות שומן, ויטמינים ומינראלים.
נדגיש שלמרות ציון המספרים בסופו של דבר יש להתייחס לכל אישה באופן נפרד בהתאם לתחושותיה, הרגליה אכילתה, העדפות מזון וסדר יומה העלולים להשפיע על תזונת האישה ההרה. בהתאם יש לפנות לייעוץ תזונתי אצל דיאטנית המתמחית בתחום.

 

בנוסף לרשום לעי"ל , מומלץ להקפיד  על כמה כללים נוספים:

* אכילת 5-6 ארוחות מפוזרות במהלך היום והימנעות ממרווחים גדולים בין הארוחות.
* הקפדה על שתייה מרובה של מים/סודה/תה צמחים וללא תוספת סוכר 
* הפחתה בצריכת מתוקים (עם דגש על שתייה ממותקת) ואוכל מטוגן
* העדפת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים-ירקות,פירות, דגנים מלאים וקטניות, וזאת על מנת להעלות את תחושת השובע ומניעת עצירות
* הקפדה על פעילות גופנית מתונה וקבועה

אורית אליתים – דיאטנית קלינית, מנחת קבוצות לירידה במשקל

מעוניינים לשוחח עם אורית? הכנסו לדף המומחים שלנו

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.